Hi Bloggers!!~.. Thanks for visiting my blog.. I hope you have a great day!!~.. xoxo, Effa CuRio

♥ Adorable Followers ♥

Thursday, February 16, 2012

Hyperhidrosis!

Assalamualaikum wbt & Hye!!~

HYPERHIDROSIS??
Korang tahu tak apa benda hyperhidrosis ni?.. Mungkin ada yang tahu and mungkin ada juga yang tak tahu.. Aku pun baru je tahu nama benda ni setelah di-google.. hahaha.. Actually aku ni ada satu penyakit yang dinamakan hyperhidrosis.. Penyakit ni tidak la berbahaya pun.. cuma kadang-kadang tu rasa tension la juga..


Hyperhidrosis ni berlaku di mana seseorang itu berpeluh berlebihan tanpa di duga sama ada di tapak tangan atau kaki.. Orang yang ada hyperhidrosis ni boleh berpeluh walaupun berada dalam suhu yang sejuk dan dalam dalam keadaan rehat.. Okay, cakap pasal suhu sejuk ni tetiba teringat ada la seorang ni suruh orang-orang yang ada hyperhidrosis ni pindah Alaska.. gila!!..

Bagi aku, aku selalu sangat berpeluh kat tapak tangan..  habis la time nak pegang kertas ke apa.. basah!.. ada sekali tu, beg aku basah kot sebab aku pegang.. macam letak air mineral plak kat beg tu.. ahahaha.. tapi tak pe la.. penyakit ni pun bukan berbahaya pun.. ada juga cara nak kurangkan berpeluh tu dengan melakukan pembedahan but cuma 50-50 je.. sama ada ianya akan semakin kurang berpeluh atau jadi semakin banyak berpeluh.. 

Dalam adik beradik aku, semua pun ada hyperhidrosis ni cuma kakak kedua je tak.. yang lain semuanya hyperhidrosis.. Sampaikan aku tanya mama kenapa jadi macam ni?. Mama tak dapat nak jawab.. hehehe.. Tapi aku tak kisah pun.. bersyukur je.. unik gitu.. wakakaka.. but sometime rasa tension bila nak tulis ke apa, tangan basah la.. habis la kertas.. then bila guna ipod or ipad, habis screen kotor kot.. haha.. maaf ya kakakku sebab buat ipad kamu jadi gitu.. lagi satu bila tangan basah ni rasa malu la pula nak salam dengan orang kan.. bila nak salam tu make sure dah lap tangan bagi kering if that time tangan tengah berpeluh la.. 

Okay la.. itu je la serba sedikit pasal hyperhidrosis dan aku..
PEACE!!

xoxo,
:: Effa CuRio ::

13 comments:

ibu addin dan nasa said...

Terima kasih, saya baru tahu...dulu saya melaluinya...zaman U la, tapi la ni dah tak de.

Cerita saya nak kurus*

eB ezrin said...

betol3.. :)

ZWAN SABRI said...

penah taw pasai penyakit ni bila baca paper ritu.. rimas jugak nk buat keja klaw tangan asyik berpeluh je.. huhu

❤ nailyshofiatunnajwa ❤ said...

wahh, baru saya tahu pasal ni. nice info :D Kawan saya pun ramai yang ada hyperdrosis ni. Tapi, takde ape yang perlu malu pun. ^__^

❤ nailyshofiatunnajwa ❤ said...
This comment has been removed by the author.
Liyana Zahim said...

Hehehe.. Da tau ni effa.. Sbb ada kwn kecik2 dlu kne mende ni.. Sian dia.. Jln sket da peluh terukk~

Effa CuRio said...

@ibu addin dan nasa : dulu tade pun teruk sampai macam ni.. bila nak okay tak tahu la.. hehe.. thank you.. :)

Effa CuRio said...

@eB ezrin : kan?.. kenapa kita tiga beradik jadi macam ni?.. ikut siapa?.. abah ke?.. hahaha.. :)

Effa CuRio said...

@ZWAN SABRI : itu la kan?.. susah macam ni.. tapi tak pe la.. hehehe.. dulu tak tahu nama penyakit ni.. lepas google baru tahu nama dia hyperhidrosis.. hehe.. lagipun ramai je yg macam ni kan?.. :)

Effa CuRio said...

@❤ nailyshofiatunnajwa ❤ : hehehe.. tak malu pun but rimas sikit la.. sebab tangan asyik basah je.. :)

Effa CuRio said...

@Liyana Zahim : saya baru tahu nama dia even dah lama ada benda ni.. ahaha.. kesian kan kitorang?.. :)

CIK IMAKASIHDANI said...

kawan saya ade prob ni, kesian die time skolah dulu, buku tulis dia selalu basah bila menulis.

jom komen cini pulak cinta, kawan, kawan cinta ;)

greenzfa said...

Macamane blh xde?