Hi Bloggers!!~.. Thanks for visiting my blog.. I hope you have a great day!!~.. xoxo, Effa CuRio

♥ Adorable Followers ♥

Monday, December 17, 2012

Simsimi Jahat!!~

Assalamualaikum & Hye!!~

Bila aku boring and tade kerja, so main la Simsimi untuk hilangkan bosan kan? Korang tahu tak Simsimi tu menyakitkan hati.. Ada ke patut dia cakap macam ni bila aku tanya..


"Kenal Effa CuRio?"


Okay Simsimi!!
Sejak bila aku popular entah?
Nak kena lempang tak?
Hmmmmmmm

xoxo,
:: Effa CuRio ::

Thursday, December 13, 2012

Cuti² Malaysia~

Assalamualaikum & Hye!!~

Hari tu aku ada post entry "I need a vacation" kan? So ni la sambungannya.. Tengok tajuk pun mesti korang dah agak yang aku pergi bercuti kan?

Sebenarnya.. Aku tak bercuti pun.. Stay kat rumah je..
Best kan percutian aku kali ni?
Hahahahaha
Joke..

Aku bawa diri jauh dari semua masalah yang melanda.. Sebab semua orang nak cari pasal dengan aku kan.. even my bestfriend too.. So, I decided to leave them alone and disappear from their life for a few days.
Actually, aku dah seminggu tak tweet.. Tadi baru start tweeting balik.. and sangat rindu twitter =)
dah hampir dua minggu tak activate BIS.
ok.. melalut dah.. hahahaha


Nak tahu aku pergi bercuti di mana?

*drumroll*
 v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

I'm here!!~
woot woot..
Best Legoland ni.. Tapi kurang best sebab my eldest sister and her family tak join..
Kesian Princess barbie @ Aerishadania tak dpt ikut.. 
Babah and mama dia tak kasi ikut.. KEJAM!!

So, mari la mencuci mata dengan melihat gambar yang sempat snap di sana :)

cantik kan?





 KL Monorail & Bangunan Sultan Abdul Samad

 Roller Coaster

 Mama :)

Mama keletihan and Angah yang syok main :)

Picture yang selebihnya kat instagram..
Tak larat dah nak upload.. hahaha

So malam tu kita tido hotel and keesokan kitorang pergi mana???
Woot woot



SHOPPING TIME!!~
Johor Premium Outlet (JPO)

Ok la.. sampai sini je percutian kali ni..

xoxo,
:: Effa CuRio ::

Sunday, December 9, 2012

Erti Kehidupan!!~

Assalamualaikum & Hye!!~

Last week, aku ada baca satu buku ni. Aku memang suka membaca. Buku ni banyak mengajar aku tentang erti kehidupan.. mengajar aku untuk muhasabah diri dan jadi lebih baik.. penulis buku ni pun agak popular la.. Hiks..

Aku dah beli buku ni lama dah tapi baru je aku baca.. 

Aku seorang pemerintah yang memerintah
minda,
jiwa,
iman,
roh,
aku.

Aku seorang pemerintah yang?
yang gagal.

Gagal memerintah semua ini dengan baik.

Aku mahu pemberontakan..

(Gagalnya Pemerintahan)



Woi, diamlah kau jiwa,
jangan pernah putus asa,
ini semua takda apa-apa,
aku tahu ini kali kedua
tapi buat kita lebih dewasa,
pedulikan dia yang tergila-gila,
dia pun tak tahu dirinya siapa,
untuk apa kita tunggu dia,
dia bukan lagi kita punya!

(Woi, Diam Sajalah Ya?)

So, yang kat atas tu adalah sebahagian puisi yang ada dalam buku tu.. Buku ni memang sangat best.. Korang patut baca.. Banyak mengajar erti kehidupan..


nak tahu buku apa??

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

TADAAAA!!


Jangan terkejut dengan tajuk buku tu ye? Ada maksud kot.. Nak tahu apa maksudnya kena la baca sendiri buku ni.. Hee :)

xoxo,
:: Effa CuRio ::

Friday, December 7, 2012

Really need a vacation!!~

Assalamualaikum & Hye!!~

Sejak dua menjak banyak sangat masalah yang dihadapi.. Actually aku yang banyak sangat berfikir.. Apa saja la yang aku fikir ni kan.. Di luaran je orang akan nampak aku ni happy.. Senyum je kan.. Tapi itu fake smile.. Aku tak nak sesiapa tahu yang aku sedih.. So, dengan fake smile ni je la cara untuk aku tutup kesedihan aku ni..
Aku dah penat dengan semua orang.. aku buat baik pun tetap disalahkan juga. lebih baik buat jahat je kan senang.. huhuhu. Aku ada cakap dengan bffs nak plan vacation.. Ajak diorang sekali.. Tapi aku faham keadaan bff aku Si Lyn.. Dia kena save duit dulu baru boleh nak pergi bercuti.. Tapi aku dah tak tahan dah duduk je kat sini.. Rasa nak pergi jauh² je.. tapi takkan la nak pergi Planet Pluto lagi? Sangat suka berangan aku ni kan?

Hari tu ada plan dengan dua bff aku si Lyn and Umi nak pergi bercuti ke Legoland + USS sekali.. Diorang on je tapi tak boleh pergi bercuti dalam waktu terdekat ni.. sebab nak kena kumpul duit dulu.. Then, aku ada plan juga bercuti dengan kawan aku seorang ni.. Nama dia Ayu.. Ayu pun tengah bersedih.. Ajak Ayu pergi Pulau Sibu.. Mulanya dia ok je.. Tapi dia cakap kalau aku dengan dia je yang pergi bercuti, baik pergi Melaka je.. Dekat sikit.. Dia siap bagi nama hotel untuk stay lagi.. Tapi..

Bila aku tanya Ayu balik, dia pun tak dpt pergi bercuti dalam waktu terdekat ni.. Dia nak kena balik hometown dia nak settle sesuatu katanya.. Hmmm.. Aku ada bagitahu Lyn yang aku nak berehat.. Nak pergi jauh dari semua orang. Aku perlukan cuti.. Ajak my sis pergi bercuti next week.. Dia cakap belum dapat gaji lagi.. Dia tanya nak pergi mana. Bila aku jawab nak pergi Penang.. Dia tak nak.. Dia nak pergi JPO katanya.. So, pergi Johor la ni? Tapi tak pasti jadi lagi ke tak nak pergi bercuti ke Johor tu.. nampak gayanya macam tak jadi.. tapi aku still nak bercuti juga..


Adakah patut aku pergi bercuti seorang diri.. macam menarik je kan.. kalau pergi bercuti seorang tu, aku nak pergi Penang juga.. Nak naik train ke sana.. then naik ferry.. then boleh jalan² kat Penang.. lagipun aku rindu sangat kat Penang.. Aku pernah belajar kat Penang.. heee

So, apakah kesudahannya ni? Aku akan pergi bercuti ke tak next week? Will update later.. Maybe aku stay kat rumah je la kot.. Hahahahaha

xoxo,
:: Effa CuRio::

Thursday, December 6, 2012

Where are you, Nami?

Assalamualaikum & Hye!!~

Semalam taip entry pasal surprise yang aku dapat kan.. And semalam juga aku dapat surprise baru.. Sedih kot dapat berita yang baru diketahui.. Nak tahu apa kes or kisahnya?? Jom!!~

Aku ada seorang rakan blogger ni.. Nama dia Alysha Syahirah.. Tapi aku panggil dia Nami je. Dia ni baik sangat. Aku suka baca blog dia. hehehe.. Kitorang berdua ni selalu berhubung dekat blog je

So, semalam masa nak post entry kat blog tu, aku klik link blog Nami sebab tgk ada entry baru and rindu dekat dia and cerita tentang diri dia.. Bila aku klik tu.. keluar benda ni..

Blog has been removed? Terkejut la aku.. Terdiam seketika.. Aku sedih kot masa tu.. tak tahu la macam mana nak gambarkan perasaan aku masa tu.. Macam mana nak contact Nami lagi? Hampa sangat.. Aku rindu Nami.. Nami, awak pergi mana? Kenapa delete blog? Kita kan kawan. Kenapa tak bagitahu sebelum nak delete blog? Kenapa Nami? Kenapa?

Nami tiada twitter account.. Dia ada facebook je tapi aku jarang on facebook and tak add pun dia.. Sememangnya aku akan contact dengan dia kat blogspot ni je la.. So, macam mana nak buat sekarang ni? Dia delete blog tanpa bagitahu. Dia tinggalkan aku macam tu je? Alahai Nami.. Tahu tak betapa sedihnya hati Effa sekarang ni?

Lama juga la aku fikir macam mana nak cari Nami balik.. Then, tiba-tiba aku gatal tangan terbaca comment Nami kat entry aku.. Aku klik nama dia.. So, terkeluar la benda alah ni pula..

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

TADAAAAA!!

WOW!! Blog Nami still ada rupanya.. Dia just tukar nama link blog dia je.. Yeayy.. Aku happy balik.. Thank you Nami.. Kalau tak, mmg Effa buntu nak cari Nami balik kat mana.. lepas ni Effa nak kena minta num phone Nami la senang :)


By the way, I really miss you, Alysha Syahirah @ Nami

P/S : Semalam ada tweet pasal Nami ni.. then ada kawan tanya siapa Nami tu? Aku jawab kawan khayalan.. hahahaha.. then baru bagitahu dia yang Nami ni rakan blogger :))

xoxo,
:: Effa CuRio ::

Wednesday, December 5, 2012

SURPRISE FOR ME!!~

Assalamualaikum & Hye!!~

Last week ada la seorang kawan ni bertanya kepadaku..

Dia : You, hari Isnin ni cuti ke?
Aku : Cuti apa hari Isnin? Mana ada cuti apa-apa kan?
Dia : Mmg la tade, saja je tanya..


Musykil juga la masa tu kan.. Aku siap check ada cuti apa. Ternyata mmg tiada cuti apa pun hari Isnin bersamaan 3 Disember melainkan cuti sekolah.. So, aku abaikan je la.. hahahaha

Then, hari Jumaat tu aku cakap kat dia yang aku nak apply cuti hari Isnin.. Sebab kalau hari Isnin je mesti malas nak bangun pergi kerja.. Semuanya gara² hari Ahad keluar sampai penat kan.. hehehehe.. Alasan tak munasabah betul.. Tapi bila bagitahu dia macam tu, dia bermati-matian tak bagi aku cuti kot.. Kata beliau "You nak cuti, cuti la hari Selasa.. Jangan hari Isnin" ... Ok, aku musykil lagi la dengan perangai dia ni kan.. So, aku cakap la kenapa tak boleh cuti hari Isnin tu.. nak buat surprise ke apa ni? Dia cakap tade apa².. Dia cuma cakap kalau aku cuti hari Isnin tu, aku akan menyesal.. Dia suruh aku tunggu je hari Isnin tu.. Hmmm.. Pelik kan? 

So, hari Isnin tu pun tiba.. 3 Disember 2012.. Sampai je office.. Ada orang call.. Aku tak sempat letak beg semua, terus pick up phone.. Orang tu dari mana entah.. tak dapat nak dengar sebab aku baru sampai and blur la kejap pagi² kan.. Orang tu just cakap dia nak buat penghantaran kat aku je.. Aku pun ok je la.. Malas nak tanya banyak²..

Around 10 am, ada orang hantar barang kat aku.. and aku terkejut sangat la.. terus officemate semua tanya hari tu birthday aku ke? termasuk bos pun tanya soalan yang sama.. hahahaha.. Birthday aku bulan depan la.. Hmmmm..

So, ni la yang aku dapat.. Thank you so much my dear friend :)


So dalam kad tu, tertera begini :-

To : Effa CuRio
Happy Year End Nenek.  Hahahaha.. 
Let's hope for a great new year and enjoy our December
From : ????

Dia ni mmg suka panggil aku nenek kan.. Jahat betul.. But thank you so much my dear friend/sifu/doctor/cikgu.. heeeee.. Dia ni banyak tahu pasal aku and dia buat surprise ni pun nak buat aku happy je.. Terharu kot


Habis dah kisahnya.. But sekarang ni dia tengah marah kat aku.. Hmmm..
Aku tahu la aku salah sebab tak jawab soalan dia tu tapi aku tak tahu nak jawab apa untuk soalan dia tu.. Now, I'm really sad.. If you read this entry.. I'm so sorry.. Harap sudi maafkan.. Jangan la marah lama² sebab nanti tade kawan dah nak gaduh or buat aku happy :(
Dia ada cakap yang dia tak marah tapi cara respond tu macam marah je..


xoxo,
:: Effa CuRio ::